BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN :
1) Belut 5 ekor
2) Minyak goreng ½ gelas
BUMBU-BUMBU :
1) Bawang merah 5 buah
2) Lombok merah ½ ons
3) Tomat 1 buah
4) Garam 2 sendok makan
CARA PEMBUATAN :
1) Belut dibersihkan dibelah, digarami dan dijemur.
2) Bumbu digiling kasar.
3) Belut digoreng (boleh dipotong atau tidak) hingga kering, diangkat.
4) Kemudian bumbu ditumis sampai kuning dan dicampur dengan belut.
5) Belut siap dihidangkan
1) Belut 5 ekor
2) Minyak goreng ½ gelas
BUMBU-BUMBU :
1) Bawang merah 5 buah
2) Lombok merah ½ ons
3) Tomat 1 buah
4) Garam 2 sendok makan
CARA PEMBUATAN :
1) Belut dibersihkan dibelah, digarami dan dijemur.
2) Bumbu digiling kasar.
3) Belut digoreng (boleh dipotong atau tidak) hingga kering, diangkat.
4) Kemudian bumbu ditumis sampai kuning dan dicampur dengan belut.
5) Belut siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment